VATRAA provides pink plaster walls in south London council house renovation

Architecture studio VATRAA has gained a You should not Shift, Increase! award with this London council household renovation that includes pink-toned plaster walls and an oversized window.


Termed Council Household Renovation, the task concerned a full refurbishment and remodelling of the two-bed room residence in Bermondsey, south London.

VATRAA’s style was a joint winner in the 2021 Compact Design of the Calendar year group for You should not Shift, Enhance!

Large square window looking into house with people dining
An oversized window creates transparency from front to back in the Council Dwelling Renovation

VATRAA‘s customers needed a warm, up to date inside that gave them extra area but without an extension that would disrupt the visual appearance of the council estate, which was built in the 1980s.

As a substitute, the architects aimed to build spaciousness inside the compact, 76-sq.-metre flat by earning only nominal interventions.

Council House Renovation with pink plaster walls
The architects established a heat and contemporary glimpse

Observing the alternatives the small 7-by-7-metre footprint presented for enhanced front-to-again transparency, the architects swapped out an ornamental bay window for a larger sized clear-lined square one.

It sorts a new aesthetic element and frames views of the evergreen entrance back garden.

Living room with pink plaster walls
Ceiling joists are uncovered in the residing space

Another key feature is the textured, dusky pink-coloured partitions.

This outcome is designed with what VATRAA describes as a “banal” plaster, British Gypsum Multifinish, keeping away from the value and resources of wall paint altogether.

VATRAA used the plaster cautiously to achieve a textured and somewhat reflective complete that responds nicely to daylight, producing distinct moods and effects at different instances of the day.

Teamed with white ceilings and white-washed oak floors, it kinds an aesthetic backdrop to the clients’ collection of artwork and structure objects.

Oak dining table with light coming through a large window
There are white-washed floors and white ceilings

For the ground approach, VATRAA were guided by the current stairs and heating source, a pre-feed water tank that is aspect of a communal procedure.

To take advantage of its warmth, they positioned the laundry space about it so garments would air-dry a lot quicker, and the rest room immediately above so the flooring tiles would be warmed devoid of added heating.

White pantry and kitchen cabinets
An angled pantry optimises the area underneath the stairs

Each and every of the other spaces is given its own environment in accordance to functionality.

The architects designed the entrance lobby grander by opening the ceiling to the pitched roof and incorporating the old exterior loggia into the interior.

Kitchen sink in Council House Renovation
The kitchen has bespoke home furnishings and cabinetry

In the residing room, they uncovered the previously hid structural joists in the ceiling, producing the 2.4-metre-high house come to feel loftier.

In the dining space, they produced an angled pantry attribute that helps make the most of the uncomfortable area beneath the stairs and added bespoke sound oak eating home furniture.

Staircase with skylight
Different traits of light create different moods in the house

Upstairs, the two bedrooms are concluded in calming all-white to produce a distinction to the stimulating heat of the downstairs living places.

“The morning transition concerning the night time and working day zones will become an function, supplying the home-owner a sensation of energy, quickly as she actions into the stairwell and descends to the ground ground,” mentioned VATRAA.

“With considerate choices totally grounded in the context we operated in, we managed to change a nondescript ex-council household into a property with a distinct character, now very pleased to inform its story by way of area, gentle and products.”

White bedroom with roof light
The upstairs bedrooms are a contrast in cleanse white

VATRAA was founded in 2018 by Anamaria Pircu and Bogdan Rusu, who are primarily based across London and Bucharest. They done the Council Home Renovation in 2020.

It was named the Do not Move, Improve! Compact Structure of the Year alongside Two and a 50 percent Tale Household by B-VDS Architecture, one more venture in a council estate.

Images is by Jim Stephenson

Next Post

Alliance Home Improvement's Grand Opening this Weekend

By Staff | on May 19, 2021 Audible stories brought to you by Prescott Valley’s newest print voice, TG Magazine. Alliance Home Improvement Center (AHIC) is bringing a much-needed home improvement center to Prescott Valley and this weekend they are celebrating their grand opening. […]