Edwardian household renovation in Sydenham involves rear extension topped with bogus mountain

Photo credit: CAN

Photo credit history: CAN

An Edwardian semi-detached property in Sydenham has been radically remodeled into a colourful spouse and children property topped with a stage set mountain.

Winner of the Distinctive Character Prize at the Really don’t Move, Boost! 2021 awards, the Mountain View job is a immediate reaction to the dominant beige and bricky aesthetic of United kingdom architecture.

With a growing thrust for properties that mirror the colourful mother nature of dwelling lifestyle, there is a wish to use supplies and textures that are a minimal a lot less humdrum, and Mountain View is a terrific case in point of that. With this undertaking, CAN architects have sliced by way of a conventional semi-detached dwelling to rethink what family daily life could seem like.

From the ruined wall outcome to the chequerboard bathroom with an orange ceiling, an intersection of elements, designs and colors develop a very textural and tactile residing place in this two-storey London residence.

Mountain Look at requires its style and design cues from numerous pop tradition sources. The fake mountain, built of foamed aluminium, helps make a nod to the Matterhorn Bobsleds journey at Disneyland.

Owner and architect, Mat Barnes of CAN, claimed: ‘The substance palette of the art gallery has leeched into the plan of what a property need to be and I uncover that weird. There is this notion that you add artwork to the partitions to deliver out the character. Why are not able to the architecture deliver the character?’

Photo credit: CAN

Picture credit rating: CAN

For the £230,000 project, a massive chunk of the funds was targeted on opening up the area. The uncovered framework and finishes, which amplifies the distinctions in reliable and void, negates the have to have for additional wall and ceiling coverings.

Where by sections of the rear walls continue being, it makes a delicate partition amongst the kitchen and eating spot, and the new lounge area which sales opportunities on to the garden.

The floor stage of the back half of the residence was lowered by 1m to better connect the new open prepare space to the yard, which generates a excellent extended look at from the hallway to the rear of the property.

The existing material of the property has been thermally upgraded all through, whilst created-in furnishings lowers charge and improves long term flexibility. Impressively, the kitchen area and the exterior lintel facings are produced from recycled chopping boards and milk bottle tops.

Photo credit: Jim Stephenson

Picture credit rating: Jim Stephenson

In this area there are also structural columns painted pink, mosaic-tiled stairs emblazoned with the terms ‘waste not want not’, and a mint eco-friendly and orange color combination on the staircase.

The landing is very light-weight and airy with white partitions, wood floorboards and a glazed ceiling, when a uncomplicated reconfiguration of the very first flooring has provided an added bedroom.

Photo credit: Jim Stephenson

Image credit history: Jim Stephenson

Photo credit: Jim Stephenson

Picture credit history: Jim Stephenson

The dark living space is quite a marked departure from the visual mix during the home. With midnight blue walls and architectural mouldings in the very same color, however pared-back again extras and furnishings, this lounge is the perfect silent retreat.

Acquiring scooped the Unique Character Prize for Do not Shift, Increase! 2021, Mat’s extension and renovation of his household home amazed the judges immensely.

‘For some explanation he pulled it off and I ponder no matter if that is simply because of the barrage of ideas. It hung together someway, and I are unable to place my finger on how,’ mentioned Tom Foxall, head of area for London and South East at Historic England.

Photo credit: Jim Stephenson

Photograph credit: Jim Stephenson

Melissa Dowler, director of Bell Phillips Architects, extra: ‘It’s bonkers like a complete stream of consciousness. But I enjoy the venture.’

Karen Stylianides, editor of Grand Designs journal, praised the ‘huge quantity of financial bravery’ with this challenge, though Amin Taha, architect and director of Groupwork, mentioned: ‘He’s thrown every thing into his individual passions. He’s laid it bare for us and I very like that.’

Mountain Watch: job truth file

Dimension

Charge

  • Session expenses: £4,000

  • Design: £215,000

  • Fixtures and fittings: £11,000

  • Full: £230,000 (together with VAT)

Challenge group

Photo credit: Jim Stephenson

Photograph credit history: Jim Stephenson

The Do not Move, Make improvements to! 2021 awards was open to any dwelling advancement undertaking across London’s 33 boroughs that was accomplished in the previous two several years. All nine finalists showcased that by means of creativity, our homes can actually express who we are and show how a perfectly-developed household can make improvements to good quality of lifestyle. The total winner of Don’t Go. Increase! 2021 went to The Property Recast made by Studio Ben Allen.

Follow Residence Wonderful on Instagram.

You Could Also Like

Next Post

To spend with credit score, money, HELOC or other?

Tanisha A. Sykes Donald Olhausen Jr., a 34-calendar year-aged authentic estate flipper in San Diego, did a main dwelling transforming project on his 2,200-square-foot Mediterranean-design household in 2018. “We wholly renovated the kitchen and bogs, changed carpet, upgraded electrical and plumbing fixtures, and did carpentry perform on the interior and […]