Bureau de Change Architects uses terrazzo in Frame House renovation

Margarito Gregerson

London studio Bureau de Change has used different varieties of terrazzo to create a richly textured interior for a remodelled family home.

Frame House is a Victorian terraced home in south London, renovated and extended by Bureau de Change for a property developer and her family.

Dining space in Frame House by Bureau de Change
The ground floor of Frame House is split over three levels

The project involved adding a rear extension, converting the loft and completing revamping the interior. But most importantly, the client wanted to give the home a distinct character and coherency throughout.

The architecture studio achieved this with a carefully planned colour and material strategy, and through playful use of geometry.

Lounge and extension of Frame House by Bureau de Change
The lounge occupies the extended rear of the house

“The brief was to create a coherent journey through all spaces and floors,” explained architect Billy Mavropoulos, who co-founded Bureau de Change with partner Katerina Dionysopoulou.

“We needed a holistic design, looking at everything from the architecture of the extension, to the layouts and the way the spaces are used, down to the joinery handles and details,” he told Dezeen.

“The client was after a rich palette of finishes and colours, but one that would feel consistently part of the same narrative.”

Terrazzo kitchen at Frame House by Bureau de Change
Different varieties of terrazzo were chosen for different areas

As is common with Victorian terraces, Frame House has a split-level layout that helps to make the floor plan more efficient.

In the new layout, the ground floor is divided over three levels, comprising the kitchen, dining space and lounge. The two split-level upper storeys contain three en-suite bedrooms, a separate bathroom and a study room.

Terrazzo was the material that Mavropoulos and Dionysopoulou chose to unite the various spaces. It is a material the pair are familiar with, having previously used it in another residential project, Folds House.

Terrazzo floor in Frame House by Bureau de Change
Different shades of taupe feature on each of the ground floor levels

Here, they decided to work with different varieties of terrazzo to give each space its own character, while subtly tying them all together.

On the ground floor the flooring is a taupe terrazzo in three slightly different shades – one for each level. This creates a gentle transition from light to dark, starting with the kitchen at the front of the house and ending with the lounge at the rear.

Terrazzo balustrade at Frame House by Bureau de Change
A green marble terrazzo was chosen for the staircase handrail

“We chose them very carefully so that they are all of the same family but vary in darkness/density,” said Mavropoulos.

“The colour difference is very subtle as we did not want the floor to take over. But when you look closely you notice the difference.”

Other details have been picked out contrasting terrazzo varieties: a kitchen island features shades of red and black, the staircase handrails are a green marble terrazzo, and each bathroom has its own different shade.

Bedroom in Frame House by Bureau de Change
The master bedroom on the first floor features an en-suite with grey terrazzo

The geometries of the design are based around the rear extension, which gives the occupants a large living space.

Keen to avoid the 45-degree angled roof and frameless glass typical of infill extensions, the architects opted for a more cuboidal approach. Steel frames create staggered glass boxes, which Mavropoulos and Dionysopoulou liken to museum display cases.

Bathroom in Frame House by Bureau de Change
The new loft bedroom features an en-suite with pale terrazzo and pink walls

“When we looked at the cascading volumes in plan and section, we felt there was an element of fragility to them, almost like a jewel stone, so we decided to make them out of glass to enhance that feel,” said Mavropoulos.

“These distinctly cubist glass volumes are articulated through their bold steel-frame construction, expressing each edge in a manner that creates shifting patterns of light and space, and a paradoxical sense of both levity and solidity,” added Dionysopoulou.

Glazed extension in Frame House by Bureau de Change
The terrazzo also extends into the garden, forming cascading planters

These cascading box forms are referenced in other places, such as the proportions of the split floor levels, or the planting boxes in the garden. There’s also a glass display case in the dining area.

Other details contribute to the personality of these spaces. The lounge room brings together a floral-patterned rug and a large cactus plant, while the dining space features a wall of shelving filled with various objects and books.

The architects hope the result is one of “theatre and tactility”.

Photography is by Gilbert McCarragher.


Project credits

Architect: Bureau de Change
Interiors: Bureau de Change
Engineer: Symmetrys
M&E: MWL
Contractor: Argyll London
Landscape: Tulip Landscapes

Next Post

Home Enhancement Inventory Volatility: What Does It Signify?

In the early days of COVID-19 lockdowns, several dwelling improvement providers, from Pool Company (NASDAQ: POOL) to Home Depot (NYSE: Hd), noticed their inventory climb. Persons were being established to make the most of the properties where they had been confined, growing their residing area by making out of doors […]